UC och kreditupplysning är inte samma sak

UC och kreditupplysning

Det råder stor förvirring kring skillnaden mellan UC och kreditupplysning. Många tror att det är samma sak, men det stämmer inte. Svenska Företagslån reder ut begreppen.

Kreditupplysning

Med kreditupplysning menas “[…] uppgifter, omdömen eller råd som lämnas till ledning för bedömning av någon annans kreditvärdighet eller vederhäftighet i övrigt i ekonomiskt hänseende. […]” 2 § Kreditupplysningslag (1973:1173), eller enkelt uttryckt en sammanfattning av en privatpersons eller ett företags ekonomi”. Upplysning görs ofta i samband me t.ex. beviljande av lån och krediter för att bedöma att personen eller företaget har tillräckligt stark återbetalningsförmåga.

Från kreditupplysningen framgår det t.ex. om personen/företaget har betalningsanmärkningar eller skuldsaldo samt omsättning och resultat. För att ta en kreditupplysning på en privatperson krävs ett legitimt skäl, t.ex. att personen är funktionär i ett företag som sökt om ett företagslån eller borgenär för ett företagslån.

UC

UC är en förkortning för Upplysningscentralen (se www.uc.se). UC är Sveriges största upplysningsföretag grundat 1977 som samlar in och säljer information om privatpersoner och företag. UC ägs av de Svenska storbankerna (SHB, Nordea, SEB och Swedbank). Dessutom driver UC ett par onlinetjänster, inklusive www.allabolag.se.

Vad är skillnaden mellan UC och övriga upplysningsföretag?

Skillnaden är att en kreditupplysning via t.ex. CreditSafe, som Svenska Företagslån använder, till skillnad från UC inte kommer att synas för andra som gör en upplysning. Upplysningarna från Svenska Företagslån/Creditsafe syns alltså inte. Upplysningar via UC syns dock för alla andra som tar kreditupplysning. Det kan försämra dina möjligheter att få nya lån om en potentiell långivare ser att flera tidigare upplysningar gjorts.

macbook jeans

En kreditupplysning från t.ex. Svenska Företagslån syns inte för någon annan, men alla ser en UC.

En ansökan om företagslån påverkar inte din UC

Hos Svenska Företagslån ansöker du om lån utan UC. Eftersom vi använder Creditsafe och inte UC är det ingen annan än vi som kan se att du har ansökt om ett företagslån. An ansökan kommer därför inte att påverka ditt företags möjligheter att ansöka och få lån hos banken.

Recommended Posts
Kontakta oss

Vi lovar att svara på dina frågor så snabbt vi kan!