Låna pengar till företaget

 

Hur går man tillväga för att låna pengar till företaget? Det är frågan som kanske tusentals av Sveriges miljontals småföretag ställer sig just idag. Förr eller senare uppstår behovet av att snabbt och smidigt finansiera sitt företag. Att låna pengar till sitt aktiebolag är inte helt enkelt, särskilt inte om du är småföretagare med under 10 anställda. Bankerna står knappast i kö för att ge småföretagare banklån. Varför är bankerna så återhållsamma?

snabba företagslån

Vi ska ta ett exempel. Anta att bankens utlåningsränta är 5%. Vidare antar vi att du söker 100 000 kr företagslån. Banken måste kanske lägga ner totalt 8 timmar på att behandla ansökningen – här ingår bland annat personligt möte, genomgång av budget, affärsplan, fylla i riskmall, ta kreditupplysning och skriva låneavtal. Med en timkostnad på 1 000 kr/h blir bankens kostnad 8 000 kr. Anta vidare att bankkontorets lånekostnad är 1%. Räntenettot, d.v.s. skillnaden mellan inlåningsränta och utlåningsränta är då 4%. Bankens intäkt från ditt banklån är 4% x 100 000 kr, d.v.s. 4 000 kr. Antag vidare att risken för att låntagaren ställer in betalningen är 1 på 100 (vilket är typiskt småföretag). Den förväntade kostnaden för kreditförlust är 100 000 kr / 100, d.v.s. 1 000 kr. Den totalt kostnaden är alltså 9 000 kr.

Netto gör banken en förlust på 5 000 kr det första året.

Inte undra på att storbankerna ser snett på oss småföretagare…

Svenska Företagslån har ett unikt system för att bedöma risken. Vi tar hänsyn till många fler datakällor än vad de traditionella bankerna har tillgång till. Allt sker helt automatiskt utan att behöva avlöna dyra banktjänstemän och utan att behöva hyra fina bankkontor. Med Svenska Företagslån är det enkelt att vara företagare.

Recommended Posts
Kontakta oss

Vi lovar att svara på dina frågor så snabbt vi kan!

izettle